UCI potvrdila doživotný dištanc pre Armstronga a stratu titulov

23.10.2012 Celý región

Ženeva 22. októbra (TASR) - Medzinárodná cyklistická únia (UCI) v pondelok vyslovila súhlas s rozhodnutím Americkej antidopingovej agentúry (USADA) v prípade Lancea Armstronga a potvrdila tak jeho doživotný dištanc. Američan, donedávna považovaný za jednu z najväčších postáv v histórii cyklistiky, príde v dôsledku verdiktu o všetkých sedem titulov na Tour de France. Podľa riaditeľa TdF Christiana Prudhommeho Armstrongove tituly v edíciách 1999-2005 nepripadnú nikomu.

"Lance Armstrong nemá v cyklistike miesto. Zaslúži si, aby ľudia zabudli na jeho meno. Dnešný deň je míľnikom svetovej cyklistiky. Po prečítaní správy USADA som zostal v šoku. Ohromilo ma najmä svedectvo Davida Zabriskieho o tom, ako ho zatiahli do dopingového programu," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii prezident UCI Pat McQuaid. USADA pred dvoma týždňami zverejnila spis, podľa ktorého bol Armstrong aktérom "najsofistikovanejšieho, najprofesionalizovanejšieho a najúspešnejšieho dopingového programu v histórii športu". Dokument okrem toho obsahoval viacero výpovedí jeho bývalých kolegov z tímu U.S. Postal a Discovery Channel vrátane Zabriskieho, Tylera Hamiltona, Georgea Hincapieho či Floyda Landisa. Tí svedčili proti Armstrongovi i sebe samým, za čo im americké úrady znížili tresty. "K získaniu svedectiev viedla až intervencia federálnych agentov," uviedol McQuaid.

Štyridsaťjedenročný Armstrong, ktorý nikdy nemal pozitívny dopingový nález, v kauze neustále trval na svojej nevine. USADA mu však v auguste na základe získaných dôkazov a faktu, že sa už ďalej voči obvineniam odmietal brániť, udelila doživotný zákaz činnosti a odobrala mu všetkých sedem titulov z Tour de France. V súvislosti s prípadom USADA obvinila celkovo piatich ľudí. Lekári Luis Garcia del Moral a Michele Ferrari spolu s trénerom Pepem Martim dostali doživotný dištanc, kým cyklistov mentor Johan Bruyneel sa spolu s ďalším lekárom Pedrom Celayaom rozhodli obrátiť sa na arbitrážny súd.

McQuaid, ktorý v súvislosti s prípadom taktiež čelil ostrej kritike, podľa vlastných slov nemieni rezignovať na svoj post. "Cyklistika má budúcnosť. Nie je to prvýkrát, čo sa tento šport dostal na križovatku, keď čelil potrebe nového začiatku. Od môjho nástupu do funkcie prezidenta v roku 2005 bol boj proti dopingu mojou prioritou. V cyklistike existuje akási dopingová kultúra, určite však nemám v úmysle rezignovať. Je mi len ľúto, že sme nedokázali chytiť všetkých dopingových podvodníkov a očistiť od nich šport," vyhlásil.

Kompetentným ešte zostáva vyriešiť otázku finančných odmien, ktoré sa vyplatili cyklistom v období presiaknutom dopingom. Riaditeľ TdF Christian Prudhomme z tohto dôvodu zároveň vyslovil presvedčenie, že Armstrongove tituly by nemali pripadnúť nikomu ďalšiemu. "Rozhodnutie o odobratí jeho titulov je úplne logické. Lance Armstong už jednoducho nie je víťazom Tour z rokov 1999 až 2005. Tieto edície by mali zostať bez víťazov," povedal Prudhomme.

Armstrong na sobotňajšej oslave 15. výročia založenia nadácie na podporu boja proti rakovine Livestrong v texaskom Austine priznal, že prechádza náročným životným obdobím. Napriek problémom však vyzval podporovateľov charitatívnej spoločnosti, aby svoj boj nevzdali. "Táto misia je dôležitejšia ako ja, je dôležitejšia ako ktorýkoľvek jedinec," povedal Armstrong, ktorý po vypuknutí dopingovej kauzy proti jeho osobe odstúpil z funkcie predsedu predstavenstva Livestrongu.
 

Londýn 22. októbra (TASR) - Poisťovňa z amerického Texasu požaduje od cyklistu Lance Armstronga čiastku 7,5 milióna dolárov, ktoré mu vyplatili na prémiách. Spoločnosť SCA Promotions dala americkému dopingovému hriešnikovi výkonnostné prémie po šiestom triumfe na Tour de France v roku 2004.

Teraz, keď Medzinárodná cyklistická únia (UCI) odobrala Armstrongovi všetkých sedem titulov z Tour de France, požaduje SCA späť peniaze. "Máme pripravenú formálnu žiadosť pre navrátenie peňazí. Ak to nebude úspešná cesta, budeme proti pánovi Armstrongovi iniciovať v najbližších piatich dňoch ďalšie legálne kroky," cituje portál BBC právnika SCA Jeffreyho M. Tillotsona.
 
 

Vyberte región